Hier kunnen jullie lezen hoe de band is ontstaan!    

Terug naar de startpagina van de 4 Tuoze Matroze!

 
     
     
 
 

In maart 1994 vond er een bijzondere ontmoeting plaats tussen Cees Koldijk en Jef Hofmeister. Niet alleen kwamen deze heren erachter dat ze op precies dezelfde dag geboren waren (21 maart) maar ook dat zij een speciale gedrevenheid bij elkaar bespeurden met betrekking tot het componeren en schrijven van Nederlandstalige liederen. Ook op het presentatievlak deden de mannen niet voor elkaar onder. Zo stond Hofmeister jarenlang tweedehands meubelen te verkopen op het Waterlooplein terwijl Koldijk een paar honderd meter verderop zijn verkooptalenten op de Amsterdamse Wallen etaleerde als portier van een sekstheater.
Echte jongens van de straat dus, die in staat waren hun scherpe waarnemingen te vertalen in prachtige levensliederen.

 
 

Na diverse al dan niet gelukte projecten besloten zij op die historische dag tot het oprichten van een zeemanstrio. Uit de Psycho-Billy scene werd meubelmaker/contrabassist Kai Kesting aangetrokken.
De Scheurbuiken met Hofmeister op accordeon en Koldijk op akoestische gitaar waren geboren. Met het idee om louter en alleen over zeemannen en de scheepvaart te zingen ontstond er een zeer herkenbare rode draad binnen het repertoire. In de oude loods van Hofmeister aan de Borneokade werd niet alleen het repertoire opgebouwd maar vooral gewerkt aan een verbetering van Koldijk's hopeloze houthakkersstijl en Hofmeister's onnavolgbare accordeon technieken. De Scheurbuiken kozen het ruime sop en 'Sjouwden van Kroegie naar Kroegie'. Technisch rammelde het alle kanten op, maar de liederen en de presentatie staken zo goed in elkaar dat binnen zeer korte tijd elke kroeg op zijn kop ging. Dit bleef niet onopgemerkt bij de landelijke boekers en commerciële evenementenbureaus. Maar Hofmeister weigerde principieel in het bedrijfscircuit te spelen. Bovendien had hij in die tijd net De volksopera "De Dood en de Zee" geschreven en was inmiddels verhuisd van het Waterlooplein naar een gigantische loods in de Haarlemmer Houttuinen. Net als met de Scheurbuiken oogstte hij met "De Dood en de Zee" enorme lof, mede dankzij de aanwezigheid van het voltallige Weespertrekvaart Mannenkoor en Els Theater Collectief. De recensies in de NRC en de Volkskrant logen er niet om. Ook de meubelmakerpraktijk van Kai Kesting begon te lopen zodat de Scheurbuiken gedwongen waren een strenge selectie te maken uit de vele aanvragen. Daar kwam nog bij dat Hofmeister en Kesting overdag zware fysieke arbeid verichtten (meubels sjouwen en meubels maken) zodat er ´s avonds bijzondere krachten moesten worden aangeroepen om de eveneens fysiek zware optredens tot een goed einde te brengen. Koldijk maakte zich zorgen over de gang van zaken. Hij had net besloten van de muziek te leven en zijn familie uitgebreid met een prachtige dochter. Na overleg richtte hij een tweede formatie op bestaande uit louter beroeps muzikanten. Voor de accordeon werd Josef Willems aangetrokken die zijn sporen had verdient bij Het "Werktheater". Op bas was daar de "De Beul van de Noordzee "Ge Carlsberg die 4 jaar bij Herman Brood had gespeeld. Broer Marten Koldijk was na een geslaagd avontuur in Denemarken weer geheel beschikbaar als eerste gitarist. Gezamenlijk vormden zij de 4 Tuoze Matroze het duurde daarna niet lang meer voordat de legendarische Scheurbuiken werden opgeheven. Er zijn helaas geen zee'dees gemaakt. Voor de hardcore fans bestaan er nog wel opnames die de VPRO-radio ooit heeft gemaakt in een programma gepresenteerd door Peer Mancini. Trouwens, alle liedjes zijn natuurlijk later op de diverse zeedee's van de 4 Tuoze Matroze verschenen en op Hofmeisters's meesterwerk "De dood en de Zee".

 

 

Vervolg geschiedenis
De optredens voor het mobiele theaterfestival ' De Karavaan' , het Vondelpark openluchttheater en de Amsterdamse Uitmarkt verliepen bijzonder goed waardoor de Matroze elk jaar weer terug konden komen. De performance van de Matroze werd steeds interaktiever. Het publiek raakte meer bekend met de liedjes waardoor er een gemeenschappelijke belevenis ontstond. Niet zoiets als top-40 bandjes waarbij de hits er via de radio en tv soms letterlijk ingeramd worden. Het was meer de combinatie van de warme akoestische muziek met de makkelijke refreinen en de uitdragende voordracht wat een concert van de Matroze zo bijzonder maakte.

 
 

Het feit dat de Matroze gekleed gingen als moderne stuurmannen en kapiteinen deed eigenlijk niet ter zake. Wat gespeeld werd kwam rechtstreeks uit het hart. Ze deden niet leuk maar ze waren gewoon leuk, dit in tegenstelling tot vele groepen die zich in tijd of trend gebonden kleding staken met een uitstraling van " kijk ons eens leuk zijn".

 

  De 4 Tuoze Matroze  
 

De 4 Tuoze Matroze pakten het goed aan. De samenwerking met het Weespertrekvaart Mannenkoor werd geconsolideerd en voor speciale aangelegenheden werd de virtuoze violist Olivier de Jonge aangetrokken. Ook werd het bedrijfscircuit aangeboord. Met meer dan 120 optredens per jaar konden de 4 Tuoze Matroze zichzelf onderhouden het geen toch erg moeilijk is in een landje waar het zonder een hit of top 40-koffer moeilijk vertoeven is. Violist Olivier de Jonge werd na zijn prachtige inbreng op de zeedee "Met de Haven in Zicht" vervangen door de whisky drinkende Lucas Amor van de wereldmuziek groep La Vie en Rose. Hij loodste de Matroze binnen op het Oerol Festival waar zij de harten braken van vooral de eilandbewoners zelf. Op het hoogtepunt van het festival stonden de Matroze samen met het West-Aleta Mannenkoor en Het Weespertrekvaart Mannenkoor met maar liefst 100 man op het podium.

 

  Met De Haven In Zicht  
  De eerste zeedee "Met de Haven in Zicht" werd in 1996 uitgebracht op het eigen label " Zeedee Records". De opnames vonden plaats in de Yland studio in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Maar liefst 18 werken bevat het album inclusief een " Spookmix". Als gast - Muzikanten werden violist Olivier de Jonge en accordeonist Greetje de Oude een duo onder de naam Accorde -Vi (www.greetjedeoude.nl) en percussionist Glen Hahn uitgenodigd. Tevens was daar het voltallige Weespertrekvaart Mannenkoor die met langdurige drank en zangsessies een absolute topprestatie heeft afgeleverd. De liederen 'Kale Greet ',De Kapitein van een Rondvaartboot' maar vooral het poëtische "Wie Aan Amsterdam komt" zijn tot op heden de hoogtepunten van deze zeedee.  

  De Klap Van De Giek  
  In 1998 werd het tijd voor een tweede zeedee. Koldijk was vast besloten om er geluids- technisch iets moois van te maken. 14 basistracks werden in een dag in de IJland Studio opgenomen. Later werd de viool van Lucas Amor en de gitaar van Marten Koldijk er subtiel ingemikst. Koldijk deed wederom een beroep op een aantal prachtige liederen van Jef Hofmeister. Bijvoorbeeld het 'Graf van een zeeman' en de 'Dood en de Zee' . De Scheurbuiken hadden ooit ' Het graf van een Zeeman' vertolkt maar nadat zij opgeheven werden lag het lied te lang in de stofkast. Ook het prachtige 'de Dood en de Zee' werd bewerkt. Onder andere met een bijzondere vioolsolo van Lucas Amor. Zo bijzonder zelfs dat Hofmeister zijn ogen niet meer droog hield toen hij het lied voor de eerste keer hoorde. De 24-sporen recorder werd vervolgens gedropt bij Atti Bouw die de hele handel met zijn Pro-tools systeem digitaal over zette. Dat was in sommige gevallen nodig omdat bij enkele tracks het WTKM volledig uit de bocht vloog. De opnames werden vakkundig gemixt en gemeesterd. Binnen 4 dagen was de zeedee klaar. Inmiddels had Koldijk een distributiedeal gesloten met Pias-Benelux waardoor de zeedee beter verspreid kon worden. Ook werden er plannen gemaakt voor een single. Het jaar 1998 werd zo wie zo een jaar van hoogtepunten. Eervolle uitnodigingen van bijvoorbeeld het boekenbal en de uitreiking van de gouden harp namen de Matroze gretig aan. Mojo contracteerde ze voor het Lowlandfestival maar het absolute hoogtepunt vormde toch wel de opening van het 5-mei festival op de dam. Tienduizend man stonden mee te zingen op " Wie aan Amsterdam Komt ". De opkomst van Het Weespertrekvaart Mannenkoor werd met gillende meisjes begroet die eigenlijk voor De Kast kwamen. Jong en oud stonden hand in hand mee te deinen. Hier stond gewoon een groep te spelen die zonder hulp van radio of tv, gewoon op eigen kracht tienduizend man kon laten meezingen. Deze stunt werd in de maand augustus nog eens herhaald toen de Matroze tijdens de Uitmarkt op een betrekkelijk klein podium op het Rokin werden ondergebracht. Nog voor dat ze begonnen stonden er al een paar duizend man rond het podium.Toen eenmaal de eerste klanken vielen werd het hele Rokin geblokkeerd door de aanzwellende massa. De toevoer- weg naar het hoofdpodium op de Dam werd afgesneden waardoor het programma daar later moest beginnen. Tevreden konden de Matroze zich aan het eind van het jaar terugtrekken naar warmere oorden voor een wel verdiende vakantie.  

  Chronologische volgorde van gedenkwaardige optredens  
  1995

1 januari
Melkweg-Amsterdam-Debuut optreden van de 4Tuoze Matroze in het theehuis van de Melkweg.

10 februari
Radio West-Den Haag-Eerste radio optreden van de 4Tuoze Matroze. Na afloop op de foto met heel veel bejaarden.

25 maart
Feiko speelt-Amsterdam-De Scheurbuiken spelen voor de aanwezige ex-Brood drummer Cees Meerman het lied Zeemeermin. "Ik ben meer man met mijn zeemeermin"

1 april
Dolfinarium-Harderwijk- De hele RTL 4 scene valt tijdens het 25 jaar bestaan als een Gallisch dorp aan op de hapjes en buffet. Na 15 minuten is iedereen weer weg. De speciale taart (zeven etages) die voor dit jubileum gemaakt is, blijft eenzaam achter en wordt later door het teleurgestelde personeel opgegeten.

12 april
Natte Krant- Weesp-Opnames voor lokale tv Belissima. Legendarisch omdat de moeder van accordeonist Josef Willems op die dag is overleden. Josef had het heel zwaar in het lied "Moeder ik ben een Zeeman". 5 mei-Proeflokaal Black Smith-Zaandam- Een eigenwijze geluidstechnicus blaast zijn eigen installatie op zodat wij nog steeds last van oorpijn hebben.

7 mei
De Gewoonste Zaak-Lisse-Legendarisch Scheurbuik optreden. Iedereen die naar de WC gaat wordt tot aan de spoelbak achtervolgd door de Scheurbuiken.

22 mei
Radio Rijnmond-Rotterdam- Live optreden 4 Tuoze Matroze waarbij bijzonder mooie opnames gemaakt zijn. Wij hebben ze alleen niet meer.

22 mei
Rotown Rotterdam Leuk sfeertje, tafeltje, wijntje en kaarslicht tot dat Kapitein Koldijk aankondigt dat hij "Havenstad Amsterdam " van Jaque Brel gaat vertolken.

11 juni
Rondje Sloterplas Osdorp De Scheurbuiken spelen een rondje in een rondvaartboot voor kapitein Klaas en een verdwaald echtpaar.Kapitein Koldijk schrijft " De Kapitein van een rondvaartboot".

17 juni
Winkelcentrum Alphen aan de Rijn straat optreden waarbij de opdrachtgeefster niet komt opdagen, niet betaald en vervolgens failliet gaat. Wij hebben anderhalf jaar later via een door de NTB gevoerde rechtszaak ons geld gekregen.

27 juni
Vondelpark - Amsterdam - Afscheidsconcert van de Scheurbuiken in het Vondelpark. Groot succes. Kinderen en bejaarden zingen allemaal mee.

10 augustus
sail - Amsterdam - Eerste optreden van de 4 Tuoze Matroze met het Weespertrekvaart Mannenkoor die toevallig langs kwamen lopen.

11 augustus
Sail - Amsterdam - Kapitein Koldijk maakt de kok van Eenhoorn er op attent dat de paté die zojuist door een cateringsbedrijf is aangeleverd volledig beschimmeld is. Net voordat het goed bedeelde gezelschap de toastjes wil gaan smeren. Na afloop van de Sail spelen Kapitein Koldijk en Josef Willems diep in de nacht het liedje " Met Man en Muis" voor de ontroerde kapitein van de Eenhoorn.

23 augustus
Amsterdam - De 4 Tuoze Matroze spelen voor Greenpeace op de Dam n.a.v. de Franse kernproeven in de stille Zuidzee.

2 september
Heineken Plein - Amsterdam - In de stromende regen openen de 4 Tuoze Matroze het Heineken Plein.

8 september
Schippertjesdagen - Warmond - Heel veel oude mannetjes met pijp en schipperspetten.

16 september
Poppel - Belgie - Eerste optreden van de 4 Tuoze Matroze in Belgie bij een steenrijke familie. Van alle verzoekliedjes die men aan ons vroeg kenden wij er geen …. maar we hebben wel lekker gegeten.

7 oktober
Grand Cafee de Jungle - Scheveningen. Tijdens het optreden legt de oude Dynacord versterker van Kapitein Koldijk het loodje.De baas van de Jungle loopt zenuwachtig met een droogdoek op het podium,maar ontkent dat hij er iets mee te maken heeft. Bassist Ge Carlsberg heeft echter gezien dat de baas per ongeluk water in de versterker heeft gegooid. Even later geeft hij toe maar het duurt nog anderhalf jaar eer hij via een rechtszaak alsnog de versterker vergoed.

4 november
Orion - Utrecht. De 4 Tuoze Matroze spelen voor het eerst buiten met 3 graden onder nul.

10 november
Party Compagnie - Amsterdam. De 4 Tuoze Matroze beginnen aan een serie van optredens voor de Party Compagnie. Al gauw blijkt dat dit bedrijf de Matrozen uit elkaar wil halen tijdens de feest avonden. Er wordt ons gevraagd om een modern repertoire in te studeren. Als we dit gedaan hebben en niet blijkt te werken wordt ons gevraagd weer iets anders in te studeren. Wij laten niet met ons sollen en melden schriftelijk dat we niet meer voor de Party Compagnie wensen te spelen. Een paar dagen later worden we ontslagen door een knoeiende creatieve manager.

9 december
Duiven vereniging-Diemen. Al gauw blijkt dat de oudjes onze up-tempo liedjes niet kunnen bijbenen. Ze willen alleen maar walsen. We spelen 45 minuten lang het lied 'Het Klote Bootje ' en hebben nog succes ook.

 

  1996

1 januari
Dopey's Elixer - Amsterdam. Eerste nieuwjaars optreden in deze gezellige kroeg in de Amsterdamse Pijp. Enorm succes dus elk jaar weer.

31 maart
Tropisch zwembad - Hoorn. Hitte record tijdens de opening van dit bad. Bij 40 graden trekken alle instrumenten krom.

14 april
Hilton Hotel - Amsterdam. Eerste van een serie optredens in de Salonboot-Revieuw. Met prachtige Salonbootjes wordt er van het Hilton naar het Apollo hotel gevaren. Wegens enorm succes elk jaar weer.

18 april
Gemeentelijke waterleiding - Weesp. Zwarte dag voor de matroze. Tussen de opnames van 'Met de Haven in Zicht' moet er even opgetreden worden. We komen veel te laat en zijn overhaastig met het opbouwen van de installatie. Als we eindelijk begonnen zijn zie ik dat mijn auto schuin geparkeerd staat met alle deuren nog open. Lesje geleerd.

5 april
Duwbak - Leimuiden. Op het Brassemmermeer worden we opgehaald door een sleepboot en naar het midden van het meer gebracht en afgezet op een duwbak. Even later verschijnen er wel 50 antieke sleepbootjes die aanleggen. Krankzinnig optreden maar niemand valt in het water.

15 juni
Verjaardagsfeest - Vught. De 4 Tuoze Matroze worden als verjaardag cadeautje aangeboden aan een rijke familie in een villa wijk te Vught. Als uit een taart gesprongen duiken de matroze uit de bosjes op, spelen tien minuten en verdwijnen weer.

22 juni
Jaarfeest VPRO - Limburg. De Matroze breken het ochtend record en beginnen om zes uur ´s morgens te spelen in een oud kasteel.

25 juni
In een trein - Maarne - De Matroze staan op een zanderige vlakte bij een verlaten spoor. Even later stopt er een trein en de Matroze stappen in, lopen er doorheen en stappen weer uit. Dat alles in 15 minuten.De trein rijdt weer weg.

30-juni
Het Vondelpark gaat weer op zijn kop met de Matroze en het Mannenkoor

6 juli
Jachthaven Winkeloord - Vinkeveen - In het kader van het jaarlijkse feest 'Rap en Ruig' organiseert de snackbar van Dries en Riek een optreden in de loods van Jachthaven Winkeloord. Dries is vier weken lang bezig geweest met het decor. Hij heeft bruggen gebouwd, oude boten naar binnen gesleept en zit er helemaal door heen. Het voornamelijk in trainingspakken geklede publiek heeft een leuke avond.

12 juli
De Karavaan - Noord-Holland. Een serie van bijzonder succesvolle optredens in een theaterachtige opzet door de kop van Noord-Holland.

19 juli
Bootreisje met Radio West-Katwijk. Gezellig rondreisje met live uitzending,kopje koffie en een koekje erbij.

21 augustus
Funfestival - Casino Zandvoort. De 4 Tuoze Matroze winnen de eerste prijs van dit festival. Een belastingvrij bedrag van FL.1000,- De stemming kwam overigens tot stand door voorkeursstemblaadjes die het publiek (lees Weespertrekvaart Mannenkoor) bij het casino konden inleveren.

25 augustus
Uitmarkt - Amsterdam. Twee optredens op een dag in de stromende regen. Het uitzinnige publiek bleef gewoon staan en zong uit volle borst.

31 augustus
Paradiso - Amsterdam. Het lied " Wie aan Amsterdam komt" is op een gemeenschappelijke cd gezet onder de titel "Amsterdammers". Een aantal Amsterdamse bands heeft speciaal voor deze cd een lied geschreven over Mokum. De 4 tuoze Matroze sluiten als hoogtepunt de avond af.

14 september
radio 1 - Hilversum. Op uitnodiging van de AVRO spelen de Matroze en het WTMK in de uitzending van Jaque de Goderie.Jaque had duidelijk last van de slappe lach.

21 september
Wapen van Harderwijk. Een optreden voor de gemeenteraad van Harderwijk en een zustergemeente in Tsjechië. De Hollandse ambtenaren willen maar niet los komen terwijl hun collega's uit Tsjechië zich als ware party-animals ontplooien. De Matroze begeleiden diverse Tsjechische liederen. Een financieel conflict ontstaat er wanneer de directie van het dolfinarium beweert dat er sprake is van een netto uitkoopsom. Na diverse dreigingen met de advocaat van de NTB betalen ze na een jaar als nog de bruto uitkoopsom.

28 september
Koelcel - Woerden. Op een gigantisch bedrijfsfeest van een voedsel distributeur breken de Matroze het koude record. In een grote vriescel wordt bij 34 graden onder nul het lied Ketelbinkie vertolkt.

24 oktober
Kurhaus - Den Haag. De Matroze spelen voor het eerst in dit indrukwekkende theater.

30 oktober
IJsselmeer - Durgerdam. Een ontmoeting vindt plaats met wereldreiziger Henk van der Velde. Nadat hij ons uitvoerig over het vliegje inlicht wat hem tijdens zijn reis vergezelde wordt hij in een keer een hardcore van ons. Wij beloven hem dat we ooit eens een liedje over hem maken.

1-november
Melkweg - Amsterdam. De 4Tuoze Matroze hebben met het voltallige WTMK de presentatie in handen van het 25-jarige Muziekkrant Oor feest. Elke act wordt die avond in de vorm van een lied op een bijzondere wijze aangekondigd.

16 november
In de grachten van Utrecht. In een grote sloep wordt het Smartlappenfestival van Utrecht aangekondigd. De Kapitein van de sloep is echter zo dronken dat er menig meerpaal geramd wordt . De climax is echter de aanvaring met de boot waarop sinterklaas zich bevindt.

25 november
Oceanendag - Rotterdam. De matrozen spelen voor het eerst voor oud premier Lubbers die voorzitter is van alle oceanen. Borrelen en babbelen.

31 december
Weer een live optreden voor Radio-Noordholland.

31 december
Melkweg Amsterdam. De 4TM leiden het nieuwe jaar in met een spetterend optreden in de Fonteinzaal.

 

  1997

1 januari
Concertgebouw - Amsterdam. De 4TM maken deel uit van het nieuwjaarsconcert.

22 januari
Jaap Edenbaan - Amsterdam. Een bizar buiten optreden bij de ijsbaan. Na afloop een fotosessie met Henk Angenent.

21 maart
Sittard. Het debuut in de provincie Limburg. De tent gaat op zijn kop.

4 april
Ameticia - Sneek. Debuut in de provincie Friesland in het Vara-programma Spijkers met Koppen. Later zouden deze opnames nog vele malen gedraaid worden door Jack Spijkerman

23 april
Piet Hein Tunnel - Amsterdam. De Matroze spelen tijdens de opening van de Piet Hein tunnel.

31 mei
Paard - Den Haag. Nationale haringhapdag. Naafloop worden er een aantal koorleden vermist die pas de volgende dag in Amsterdam opduiken.

14 juni
Radio Noord-Holland - Amsterdam. I.v.m. de Eurotop spelen zij op het grote podium bij de Stopera.

17 juni
Avondrood - Terschelling. Begin van 8 optredens die op het Oerol-festival plaatsvinden. In het bijzijn van de Avro-televisie wordt een kort concert gegeven voor de dementen en bejaarden in Avondrood. Kapitein Koldijk vraagt aan de burgermeester hoeveel mensen zich hier bevinden. De chaotische burgermeester noemt het getal 4487. Koldijk vraagt haar dan waar de wolkenkrabbers staan, daarmee suggererend dat de gehele Terschellingse bevolking in het dementenhuis vertoeft.

20 juni
Groene strand-Terschelling- Een prachtig optreden met het WTMK en het volledige West-Aleta Mannenkoor. Er staan meer dan 100 mensen op het podium.

21 juni
Burgerweeshuis - Deventer. Helemaal kapot van het Oerolfestival komen de Matroze en een kleine delegatie van het WTKM in Deventer aan.Kapitein Koldijk heeft bijna geen stem meer maar slaagt er toch in het aanwezige publiek te vermaken.

28-juni
Frederik Hendrik Plantsoen - Amsterdam. Als Wiedergutmachung voor de gedupeerde bewoners i.v.m. de overlast van de Eurotop spelen de Matroze in de stromende regen. Onder een grote parasol zingt burgermeester Patijn het gehele lied " Wie Aan Amsterdam Komt" mee.

28 juni
Haasje Klaasje - Amsterdam. Een vreselijk optreden voor waanzinnig agressieve randdebielen uit Limmen. De Matroze worden bij elk lied weggezongen door het publiek met " Het kleine Cafee aan de Haven ". Kapitein Koldijk wordt een aantal malen door kolossale kerels bij de edele delen gegrepen onder het bevel van : Spelen Eikel…".

1 juli
Openluchtmuseum - Enkhuizen. Een serie van 12 optredens in dit prachtige openluchtmuseum. Net op tijd mee gestopt voordat de meligheid toesloeg.

8 juli
Fort Sint Gertrudis - Geertruidenberg. Alweer een hopeloos optreden. Dit keer voor de gemeenschappelijke sloperijen uit Rotterdam. Kapitein Koldijk krijgt klappen wanneer hij " Havenstad Amsterdam" inzet van Jaque Brel. Gitarist Marten Koldijk wordt bekogeld met kippenpoten en inval accordeoniste Greetje de Oude wordt regelmatig betast door het aanwezige publiek.

14 juli
De Karavaan - Noord-Holland. Wegens succes geprolongeerd. Wederom 8 optredens door de kop van Noord-Holland.

17 juli
Valckhof - Nijmegen. De matroze spelen voor het eerst voor duizenden mensen.

16 augustus
Zeeliederenfestival - Scheepvaartmuseum. De Matroze zijn de grote hit van dit laatste zeeliederen festival.

17 augustus
Zeedijkfestival - Amsterdam. Een legendarisch optreden op de Zeedijk. Het WTMK bevindt zich op een container en alle Chinezen hangen uit de ramen mee te deinen.

31 augustus
Uitmarkt Amsterdam. Op het grote podium in de Jodebreestraat wordt een spetterend optreden gegeven. Duizenden mensen staan mee te zingen.

26 september
Stadsschouwburg - Amsterdam. Op uitnodiging van Joop van de Ende spelen de Matroze na afloop van de première van de Jantjes in de Stadsschouwburg. Het publiek wordt helemaal overdonderd door de energieke act. Na afloop komen Boudewijn de Groot, Robert Long en Ivo de Wijs kapitein Koldijk feliciteren met de knappe performance.

11 oktober
Land van Ooit- De Matroze spelen weer voor duizenden mensen op de partijdag van de Socialistische Partij.

2 november
Beurs van Berlage - Amsterdam. De 4 Tuoze Matroze zijn de sensatie van het Bokbier-festival.

8 november
Vredenburg - Utrecht. Voor het eerst gaat Utrecht uit zijn dak op de gemeente dag

21 november
Smartlappen - festival - Utrecht kolkend publiek zingt alle teksten mee

26 november
Volgspot NCRV - Rotterdam. Het debuut voor de NCRV radio (voor het eerst wordt " De Klap van de Giek" vertolkt)

17 december
Politie Kennemerland - Haarlem. Na de IRT-Affaire is er weer een sprankje hoop na een leuke voorstelling van de Matroze. We krijgen die avond geen alcoholcontrole.

 

  1998

1 maart
kinderdag - Rotterdam. De Matroze spelen voor het eerst voor scholen uit Rotterdam

10 maart
Boekenbal - Stadsschouwburg - Amsterdam. Het acht uur journaal begint met de Matroze op het moment dat Simon Vinkenoog deel uit maakt van het WTMK. Harry Mullisch woont het hele optreden glimlachend bij.

3 april
OSD - Almelo. Kapitein Koldijk zit met trillende handen aan de telefoon als hij door de Amsterdamse Opsporingsdienst van het Gak gebeld wordt.Het gaat gelukkig om een boeking die bijzonder succesvol verloopt tijdens een congres in Almelo. Later besteld de OSD 50 zeedees om het allemaal nog een keertje mee te mogen maken.

18 april
Vrijthoftheater - Maastricht. In het kielzog van de Jantjes treden de Matroze na de voorstelling op. Een Maastrichts debuut wat goed verloopt.

5 mei
Dam - Amsterdam. De Matroze mogen dit jaar het bevrijdingsfestival op de Dam openen. Duizenden mensen staan mee te zingen en AT 5 maakt een bijzonder sfeervolle clip

12 mei
Koorenhuis-Den Haag- Drie dagen lang spelen de Matroze voor allochtone schoolkinderen. Het festival wordt sensationeel afgesloten met een bootje in de Hofvijver.

18 mei
Care - Amsterdam. Tijdens de uitreiking van de gouden Harp spelen de Matroze in dit prachtige theater. Iedereen vindt natuurlijk dat die harp gewoon aan de Matroze moet worden uitgereikt.

26 mei
Visafslag - Scheveningen. Tien glazen korenwijn en 5 haringen zijn Kapitein Koldijk te veel. Na afloop van het optreden rent de kapitein naakt over het Scheveningse strand met de pet nog op de zee in.

12 juni
NJHC - Terschelling. Legendarisch concert. Precies om tien uur als de Matroze beginnen te spelen gaat de mobiele telefoon van Kapitein Koldijk. Zijn alweer derde dochter is op dat moment geboren. De hele zaal zingt lang zal ze leven. De dochter heet Asia-Shay.

13 juni
Formerum - Terschelling. Na een openlucht concert bij de Rustende Jager verlaten de Matroze i.v.m. de geboorte van Kapitein Koldijk's dochter vervroegd het Oerol-Festival. De Vara radio doet verwoede pogingen de Veerpont terug te laten keren i.v.m. een afgesproken optreden voor radio 2.

10 juli
Vlootdagen - Den Helder. Eindelijk spelen de Matroze bij de collega's (Althans wat de kleding betreft) .Met grote afschuw worden de afgetrapte schoenen en ongestoomde kleding bekeken.De mariniers weten de muziek echter wel te waarderen.

26 juli
Vondelpark - Amsterdam. Voor de zoveelste keer een fantastisch live-concert . De organisatie erkent dat de Matroze gewoon de hoofd-act hadden moeten zijn.

15 augustus
Zeedijkfestival. Wegens succes geprolongeerd.

28 augustus
Lowlandfestival. Na bij het eerste lied met bier bekogeld te zijn gaat het pillen slikkende en snuivende publiek alsnog overstag.

3 oktober
Haarlem stadion. De Matroze spelen in de pauze van de voetbalwedstrijd Haarlem-Volendam op de hoofdtribune. Wanneer de Matroze en het WTKM zich voor de wedstrijd bij de administratie melden met de mededeling dat ze moeten spelen wordt er gevraagd of zij de FC Volendam zijn.

15 oktober
Daklozendag - Paradiso - Amsterdam. De hele dag heeft de organisatie moeite met het rustig houden van de zwervers.De ene vecht partij volgt de andere op. Dit is echter afgelopen zodra de Matroze en het WTKM het podium betreden. De organisatie bedankt kapitein Koldijk met de legendarische uitspraak: " Dankzij jullie gaan alle daklozen weer vrolijk naar huis"…

21 november
Café de Poort - Utrecht. Een grote groep van 200 man komt de Poort niet in wegens massale toestroming. Het dak gaat er af tijdens dit smartlappen festival.

26 november
Stadhuis - Arnhem. Kapitein koldijk laat per ongeluk een fles wijn uit zijn handen vallen op de schoenen van de burgemeester.

4 december
Radio West- Premiere van het lied " De Lucht van een Sigaar"

16 december
Olympisch Stadion-Amsterdam. De Matroze spelen voor de bouwvakkers in het verbouwde stadion.

 
 
 
  1999

Het jaar 1999 begint onstuimig. De première van de kindervoorstelling " Op Zoek Naar De Schat" vindt plaats in het Frits Phillips Theater in Eindhoven. Tot onze grote verbazing is de zaal tot aan de nok toe uitverkocht.Zo bekend zijn we toch niet in het Zuiden.Maar een strippenabonnement verklaart veel.De volgende dag worden de lovende recensies uit het Eindhovens Dagblad door gefaxt. Inmiddels heeft Josef Willems aangekondigd dat hij een carrière als webprofessor ambieert en ook Ge Carlsberg vertrekt naar Thailand om samen met Hans Vermeulen te spelen.We willen net vliegtickets voor warmere landen aanschaffen als de Socialistische Partij zich meldt. Of we in de maand februari de verkiezingstournee met Jan Marijnese willen opvrolijken. Uiteraard goed betaald natuurlijk. Tevens moeten we de muziek voor de radio en tv-spot leveren." Gezonde Hollandsche Jongens" wordt herschreven tot een socialistisch lied: " Rechts heeft altijd voorrang vooral in het verkeer,niet dat die gasten beter zijn maar ze hebben nou eenmaal meer,Geef daarom nou eens tegengas en stem op de SP, je hart zit immers links,dus doe er nou wat mee,Wees solidair en stem op de SP.

We toeren het hele land door en eindigen nadat we elkaar beter leren kennen steeds weer in de kroeg.Daar evalueren we met Jan Marijnese hoe we beter op elkaar kunnen inspringen.Als Kapitein Koldijk op een jolige avond de gehele parlementaire Bijlmer Enquête samenvat met de zin " Ik weet niet of ik me het kan herinneren", klinken de volgende dag zijn woorden via Marijnesen door tot de tweede kamer.

De enige echte Kapitein,Titus van der Bragt,voormalig oprichter van Trio Bier, nodigt Kapitein Koldijk uit voor wat praktijk ervaring.Op een grote coaster met een lengte van een voetbalveld monstert Kapitein Koldijk aan voor een tochtje naar Antwerpen. Bij de pier van Ijmuiden breekt de pleuris uit. Met windkracht tien zit Kapitein Koldijk enigszins bedeesd

In een hoekje van de stuurhut, tien uur lang aan een pilsje. De bemanningsleden, die verplicht zijn het gehele repertoire en een T-shirt aan te schaffen, kijken onze groene held met argusogen aan. Kapitein Koldijk weet zich nog net staande te houden maar valt eigenlijk wel erg door de mand. Hoe dan ook, hij weet Kapitein Titus van der Bragt over te halen om bas te gaan spelen in de 4Tuoze Matroze.Uit het kroegen circuit wordt die-hard Ron Verhoeff aangetrokken . Met deze nieuwe leden ogen de Matroze weer fris en zijn klaar voor een nieuwe periode.

 
 
 
 

2000

Het jaar 2000 wordt een belangrijk jaar. Niet alleen is Sail 2000 op komst, maar er wordt ook besloten om met het schip van Kapitein Titus van der Bragt naar het Oerol festival te varen.

In maart duiken de Matroze weer eens de studio in voor de opnames van hun derde zeedee

"Van Rio tot Goeree". De zeedee wijkt enigszins af van de vorige twee: Hij gaat over drank.

De muziekstijl begint ook steeds meer op"wereldmuziek" te lijken. Als gast muzikanten worden Olivier de Jonge op viool, Victor Elmanov op domra en good old Glenn Hahn op percussie aangetrokken. De zeedee krijgt een lovende recensie in muziekkrant "Oor".

De tocht over de Noordzee met de KW 152 richting Terschelling is een hel.

Een aantal matroze zien groen van ellende. Kapitein Koldijk weet zich deze keer redelijk staande te houden en Kapitein van der Bragt is gewoon een rots in de branding.

De organisatie van Sail 2000 geeft de Matroze de opdracht om het officiële "Sail 2000-lied" te componeren. Voor het eerst wordt het voltallige lied uitgezonden door het NOS-sailjournaal.

De Matroze ontwikkelen een briljant plan. Bedrijven , die op de tallschepen varen kunnen zich laten enteren door de Matroze.Een entering kost 2000 gulden. De matroze staan met hun mobiele telefoons in contact met de tallschepen. Met de eigen "Puddingbuks" wordt naar de locatie gevaren waar het Tallschip met het bedrijf zich bevind.Een maal bij het schip klimmen zij met installatie en al aan boord,spelen 45 minuten om vervolgens weer op de Puddingbuks te stappen voor de volgende entering.Dit tot ontluistering van heel musicerend Nederland, die zich heeft verplicht om 6 uur lang op een schip te staan voor het zelfde geld.Hierdoor is het mogelijk om in 4 dagen 23 optredens te doen. Het hoogtepunt van de dag is echter de "Sing Along". Alle zangkoren vanuit het hele land komen iedere dag naar het podium in Amsterdam-Noord om gezamenlijk (500 man en vrouw) samen met de Matroze op te treden.

Hier gebeurd het. Dit is het echte Sail gevoel. De nationale en lokale pers schitteren iedere dag weer door afwezigheid. Zij staan liever tussen de vertrapte gehaktballen en frikadellen naar de zoveelste playback act van Borsato en consorten te kijken.

Ook worden de Matroze gevraagd om als buurtband op de laatste avond van de beroemde Kalenderpanden te spelen.Het krakersbloed uit de jaren tachtig gaat weer stromen en zo gebeurd het dat de Matroze (in elk geval De kapitein) na 20 jaar zich weer in het krakers circuit begeeft. Het concert verloopt bijzonder goed. Na afloop grijpt de politie bijzonder hard in en zijn zij verantwoordelijk voor de grootste rellen van deze eeuw.

 
 
     
 

Hykopop Nederland 2000-2006