Meer info over de 4 Tuoze Matroze!    

Terug naar de startpagina van de 4 Tuoze Matroze!

 
 
 

Biografie 4Tuoze Matroze

De 4Tuoze Matroze zijn bekend als de vernieuwers van het Nederlandse Zeemanslied. Na de oprichting in 1995 zijn zij uitgegroeid tot nationale en internationale vertegen-woordigers van de traditionele Nederlandse muziekcultuur. De 4Tuoze Matroze spelen zowel in het culturele- als bedrijfscircuit, met meer dan 100 uitvoeringen per jaar.

De bezetting bestaat uit accordeon, akoestische bas, akoestische gitaar, elektrische gitaar en drums. De muziekstijl is de laatste jaren het meest op wereldmuziek gaan lijken. Invloeden uit Ierland, de balkan maar ook uit Suriname en Noord-Afrika en zelfs de klompendans vinden wij terug in het repertoire. Maar door de teksten blijft het toch allemaal erg Nederlands. Het rauwe zeeleven, als metafoor voor vrijheid en eenzaam-heid, avontuur en natuurkracht, klinkt in alle teksten door.

Tezamen vormen zij een uiterst attractieve performance die zeer geschikt is voor bijvoorbeeld muziekfestivals, haven evenementen, uitmarkten etc. De Matroze gaan gekleed in speciale zeemansuniformen, maar niet met de bedoeling van "Kijk ons nou eens lollig zijn". De 4Tuoze Matroze zijn in dat opzicht uniek. Ze zijn namelijk wie ze zijn en gebruiken geen theatrale kunstjes om hun performance te ondersteunen. Ze zingen eerlijk uit het hart.

De 4Tuoze Matroze draaien bijzonder goed mee in het bedrijfscircuit omdat zij de kunst van entertainen beheersen. Zij kunnen op de achtergrond de sfeer neerzetten, maar ook extra aandacht besteden aan mensen die interactief mee willen doen. De aanwezigen worden getest op hun gevoel voor rijm, ritme en viskennis. Maar bij de openbare live concerten komen de Matroze toch het meest tot hun recht. Ze hebben de kwaliteit om van elk optreden een feest te maken. Het is dan ook meer een belevenis dan een concert. Het publiek zingt uit volle borst mee.

Voor Sail 2005 hebben zij het Officiële Sail 2005 lied geschreven: “De schepen van het IJ”. Dit lied staat op hun net verschenen CD “Ramkoers” en is ook op CD-single uitgekomen.


Enkele hoogtepunten uit de afgelopen jaren:
 
Jaarlijks Oerol festival, Smartlappenfestival, verschillende podia
2005 Buitenlandse tours in Canada, Miami en in Marokko, tijdens het festival “MarokkoNederland2005”
2005 4Tuoze Matroze componeren wederom het Officiële Saillied en treden meerdere malen op tijdens dit evenement.
2004 Totstandkoming van de theaterproductie Alle Fans aan dek
2004 Juli Optreden VARA televisie zaterdagavond 3 juli 2004 in het nieuwe Vara programma "Zomerse Zaterdagavond".
2002 December Optreden in Vara's Kopspijkers december 2002 met het Utrechts Studenten Concert.
2002 Mei De 4Tuoze Matroze spelen met het voltallige Noord-Hollands Philharmonisch Orkest op het bevrijdingsfestival van Amsterdam.
2000 Sail 2000 waar de Matroze iedere dag 500 koorzangers begeleidden.

Zeedees:
Met de Haven In Zicht (1996) De Klap van de Giek (1998) Van Rio tot Goeree (2000), Lekker Lijf (Live zeedee 2001) en Ramkoers (2005)

 DE 4TUOZE MATROZE 2009
Foto´s: Maria Heijdendael
 

AREND BOUWMEESTER (saxofoon)

TITUS V.D. BRAGT (contrabas)

 

JINA SUMEDI (accordeon)

JULIA PHILIPPENS (viool)

 

THEO SIEBEN (gitaar)

CEES KOLDIJK (zang)